Zilverlingg

Karen Lingg
Karen Lingg

In het dagelijks leven ben ik werkzaam in de gezondheidszorg. Ik ben ook een creatief mens. Als tegenhanger van de woelige wereld van de zorg wilde ik mijn creativiteit verder gaan ontwikkelen. Jaren geleden ben ik in de leer gegaan bij een edelsmid in Breda. Al na een paar lessen wist ik dat dit het zou gaan worden. Hierin kon ik mijn creativiteit kwijt. En nog steeds groei ik in mijn ontwerpen. Mijn interesse werd al snel gewekt door de mogelijkheden om “gebruikt” zilver een nieuw leven te geven.

RECYCLINGG

Mijn beginpunt bij het edelsmeden is zilver dat al een gebruiksfunctie achter de rug heeft, zoals gedragen zilveren sieraden, zilveren munten of zilveren bestek. Door het zilver te smelten en dit te gieten in bijvoorbeeld water of bonen ga ik van de vormen die er uit ontstaan een draagbaar sieraad maken. Door het sieraad zoveel mogelijk zijn natuurlijke vorm te laten behouden krijg je een bijzonder resultaat. Dit is terug te zien in de grove structuren van het ontwerp. Daardoor is een hanger of een ketting genoeg als blikvanger om je hals.

Door het trekken van zilverdraad kan ik het zo dun en plastisch maken, dat ik ermee kan weven. Voor mij een mooie tegenhanger voor de massieve gegoten sieraden. Met punnikmodellen, breinaalden en haaknaalden ontstaan heel lichte sieraden die een bijzondere aanwezigheid uitstralen.